Описание проекта

Головний офіс компанії Рошен
Квадратура: 4000 м2
Автор проекта: maass
Фотограф: maass

Переїзд на територію Київської кондитерської фабрики, що має понадстолітню історію і є однією з перших виробничих потужностей Roshen, означав, що фабрика набуває публічного значення. За роки промислового виробництва будівлі обросли технічними прибудовами, які тепер не мали ні функціональної, ні історичної цінності, тому їх вирішили знести. Ми очистили фасад від накопиченої роками штукатурки і фарби, і таким чином повернули йому первісний вигляд.

Керуючись принципом невтручання в усталену конструкцію будинку, для з’єднання поверхів ми встановили два сходові блоки з двору. Вестибюль на першому поверсі розміщено так, щоб доступ був комфортний і пішоходам, і тим, хто приїжджає автівками.

Основні елементи інтер’єру вестибюлю: натяжна стеля, складну конструкцію якої створено за параметричною моделлю, стіни і колони з бетонних панелей. Стеля огортає собою тримальні конструкції та усі технічні комунікації, дозволяє максимально зберегти об’єм приміщення.

Компанія Roshen лишила в минулому кабінетну систему роботи і обрала сучасніший, прозорий формат — open space. Проаналізувавши комунікації між відділами і співробітниками, ми вибудували функціональну, динамічну і ефективну систему цих зв’язків площею 3,5 тис. м².

Четвертий поверх, що став робочим простором офісу, було добудовано після війни. Вкрита штукатуркою цегла стала непридатною для подальшої екплуатації. Тому ми знайшли цеглу дореволюційного виробництва і облицювали нею опорні стіни.

Сучасні перегородки, меблі та інші елементи інтер’єру змонтовано в офісі за принципом лего. Вони контрастують  з історією приміщення, що відобразилася в дореволюційній цеглі, бетонних колонах, балках і стелі.

Багато уваги приділено шумопоглинанню. Ми розробили та виготовили фетрові настінні панелі, стельову систему шумопоглинання і загального освітлення «Silent Light», аналогів яких немає на ринку. Крім загального, передбачили локальне освітлення окремих робочих груп.

Новий офіс — це відчуття свободи і відкрита взаємодія працівників, але водночас наявність особистого простору і зонування робочих груп. Приміщення роззоновано конфігурацією офісних меблів, невисокими перегородками і переговорними кімнатами. У кожного відділу компанії є своя переговорна кімната, стеля кожної з них промаркована своїм кольором для розрізнення і навігації, стіни частково прозорі задля відкритості офісного простору.

Київ, Україна
2018 рік

Архітектори: Кирило Матяш, Сергій Власов, Уляна Буожите, Юлія Мельничук, Олена Викалюк